Стартира ремонтът на ДТ “Гео Милев”

Днес символично бе дадено началото на ремонта на Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора. Дейностите ще допринесат за създаване на съвременни условия за достъпност, отговаряне на изискванията за енергийна ефективност, както и за конструктивно укрепване. Предстои и пространството около театъра да придобие нов облик.

3,9 млн лв без ДДС  ще инвестира община Стара Загора за цялостен ремонт и модернизация сградата на драматичен театър „Гео Милев”, средствата са осигурени по линия на Фонда на фондовете. Фирмата-изпълнител ще трябва сама да изработи проекти  за пожаро и осветителните инсталации, сценичното осветление и механизация и елакустиката. Ще се запазят броя на местата в двете зали, но ще бъдат монтирани нови метални седалки, с нова завеса ще бъде и голямата сцена.

Архитектурният проект с водещи архитекти Петър и Иван Кирякови и Явор Янулов предвижда  обновяване и благоустрояване на съществуващата сграда, околното пространство и подходите към съоръжението. Ще бъде преустроено функционалното състояние на сградата, като се изградят подземни гримьорни и се реконструира козирката над сцената. Проектът предвижда пергола с решетъчна структура, за да може да бъде максимално щадяща към съществуващата дървесна растителност. Част от перголата, ситуирана над сцената и оркестрината ще бъде остъклена, ще бъде подменена и настилката и ще се обособи зона за хора в неравностойно положение. През периода на ремонтните дейности трупата на ДТ „Гео Милев” ще се пребазира в новия културен  център „Стара Загора”, намиращ се в някогашния Синдикален дом.