Община Гурково подготвя проект за кандидатстване по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Tопъл обяд”

Община Гурково подготвя проект за кандидатстване по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR003-1.001 – „Топъл обяд“ по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

Проектът е насочен  в подкрепа на най-нуждаещите се лица, включително и деца, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд.

Проектът ще се реализира в периода от 01.10.2022 г. до 30.09.2025 г.

Община Гурково организира  прием на заявления-декларации (по образец)от кандидати за потребителина социалната услуга „Топъл обяд“. Документи ще се приемат всеки работен ден от 8,00 до 17,00 часа в сградата на Общинска администрация – гр. Гурково. Тел. за информация 0886667560.

За улеснение, документи ще се приемат и от кметствата в съответните населени места на Община Гурково.

Право да подадат заявление имат следните лица:

  1. лица и семейства без доходи или с ниски доходи под линията на бедност – 413 лв (до 31.12.2022 г.) и 504 лв (от 01.01.2023 г.), възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си;
  2. лица, обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредба № РД-06-53 от 17.09.2021 г., които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа;
  3. лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ;
  4. лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане;
  5. скитащи и бездомни лица;
  6. лица от уязвими групи – граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците.

Всички лица, подали заявления, подлежат на потвърждаване за принадлежност към допустимите целеви групи от ДСП – гр. Гурково.