Новогодишна заря, пиратки и фойерверки

През декември започват основните продажби на пиротехника. Най-много хора, обаче купуват заря последните три дни преди празниците. Търговците предлагат различни варианти за ефективна заря и всяка година има подобрения в изработването на фойерверки и зрелищни светлини.

Фойерверките се делят на класове – 1,2,3 , които са разрешените от закона за любители. Това са най-безопасните за употреба – конфети, бенгалски огън, римски свещи и ракети. Над тези класове спадат пиробатериите с които трябва много да се внимава. За всички тях в зависимост от диаметъра на шпулата се определя и височината на изстрела. Пиробатерията трябва да се постави според инструкцията. Тя трябва да се укрепи внимателно и изрично да се гледа накъде е насочена стрелката за посоката.

Най-предпочитани са гърмящите пиротехнически изделия или, иначе казано, пиратките. Те са с различна сила на гърмене, някои гърмят веднъж, други – многократно. Цената на кутия варира и зависи от броя пиратки вътре и от силата на гърмежите. Всички пиротехнически изделия трябва да имат инструкция за употреба на български език, а при покупка на такова изделие продавачите са длъжни да обясняват на клиента как да борави с него безопасно. Например като ги предупреждават да не държат в ръка пиротехническото изделие, след като то е било запалено. Колкото и инструкции да е получил човек обаче рискът от пиратките си остава.