Има сигнали за недостиг на 7 лекарства

В момента има недостиг на 7 медикамента у нас, за които продължава да има сигнали, че липсват в аптечната мрежа. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Едното лекарство, за което има сигнали за недостиг, е Пулмикорт. За медикамента не са постъпвали уведомления от притежателя на разрешение за употреба за временно или постоянно преустановяване на доставките, към момента доставките се засилват, планирани са нови доставки до края на 2022 г. Другият медикамент е Вентолин, за него са извършени проверки, за него има информация от притежателите на разрешение за употреба, че има ежемесечни доставки към търговците.

Доста сигнали за недостиг са получени и по отношение на Осимпик. През тази година от медикамента са внесени 60% повече от обичайно доставяните количества в предходни години. Ремирта е другият медикамент, за него има писмо от притежателя на разрешение за употреба, че има невъзможност за производство в кратки срокове, но се очаква доставка на лекарствения продукт в началото на декември.

Новорапид е другият медикамент. От него са планирани доставки на около 20 000 флакона през декември и през януари се очакват доставки на още 10 000 флакона и пазарът трябва да бъде задоволен, отбеляза той.

Сигнали за недостиг са получени и за Фраксипарин. И за него има писмо от притежателя на разрешение за употреба на продукта за временно спиране на доставките от 14 ноември 2022 г. По отношение на този продукт има заместители.