Критично ниско ниво на яз. “Копринка”

Критично ниско към момента е нивото на язовир “Копринка”. Според министъра на околната среда, Росица Карамфилова, са взети всички мерки за гарантиране на необходимото количество вода за осигуряване на комплексните нужди на водоползвателите и водопотребителите в област Стара Загора и няма проблем със състоянието на язовира.

Ползването на водния обем на язовира се определя от месечни графици, като е приоритетно напояването през летните месеци без валежи. Освен това се използва и за промишлено водоснабдяване и за електропроизводство.

ВЕЦ “Копринка“ и ВЕЦ “Стара Загора“, собственост на чешката „Енерго про“ АД през дъщерното си дружество в България. Те работят на подчинен режим, като преработват водите, разрешени от министерството с месечните графици.

Графиците са съобразени с нивото на водата в язовира и се позволява използването на минимално количество, когато нейният обем е значително намалял.

Няма постъпили сигнали за нерегламентирано използване на водата за електропроизводство.
Към 7-ми декември  язовирът е с обем 20 млн. куб. м. вода при общ обем 142,2 млн. куб. м ), като постъпилият до края на ноември приток е характерен за условията на суха година. Очакванията са язовирът отново да се напълни с идването на пролетното пълноводие. Според министъра на околната среда и водите, Росица Карамфилова, са взети всички мерки за гарантиране на необходимото количество вода за осигуряване на комплексните нужди на водоползвателите и водопотребителите в област Стара Загора и няма проблем със състоянието на язовира.