Как да предпазим децата от хазарта?

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание проведе дискусия на тема „Как да предпазим децата от хазарта? Има ли реална забрана на пряката реклама на хазарт, насочена към малолетни и непълнолетни и спазва ли се закона?. Това съобщи нейният председател Халил Летифов.

Повод за дискусията е постъпил сигнал от Национална мрежа за децата и Асоциация „Родители“  по повод безпрецедентен рекламен натиск за залагания по време на Световното първенство по футбол, който създава рискове за децата.  В тази връзка Комисията постави проблема на дневен ред и инициира дискусия по темата, на която бяха поканени и двете страни по темата. В дискусията участие взеха представители на Министерството на спорта , Агенция за закрила на детето, СЕМ, НАП, Национален съвет за саморегулиране, Асоциация на българските радио и телевизионни оператори, Институт по медиация и управление на спорове, Национален младежки форум, както и представители на Асоциация на игралната индустрия в България, Асоциация на хазартните дейности,Български спортен тотализатор, Национален младежки форум.  Заради изразените притеснения неправителствените организации отправят искания за пълна законова забрана на всякаква форма на реклама на хазарт, правила за обозначаване на обектите, в които се играе хазарт, повишаване на възрастта за участие в хазартни игри на 21 години, въвеждане на изискване за предупреждение за създаване на зависимост от хазарт като задължителна част от рекламите, както и промяна в Наказателния кодекс за по-строги наказания за въвличане на непълнолетни лица в хазартна дейност.

По време на дискусията бяха обсъдени европейски практики и проблеми пред българското законодателство, регламентиращо рекламата за хазарт и влиянието на рекламите върху децата и семействата.