Община Казанлък ще кандидатства по процедура „Укрепване на общинския капацитет“

Община Казанлък ще кандидатства с проектно предложение по процедура „Укрепване на общинския капацитет“ по програма „Развитие на човешките ресурси“ за програмния период 2021 – 2027 година.

Проектните предложения се набират от Министерството на труда и социалната политика като Управляващ орган чрез Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“, а допустими кандидати са всички общини на територията на страната.

Целта на процедурата е да подкрепи реформирането на системата на социалните услуги, както и да улесни прехода към новите механизми на местно ниво чрез развитие и укрепване на общинския капацитет.

Процедурата финансира дейностите по подготовка и обезпечаване на общините по Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ и създаване на работни места, наемане, обучение и супервизия на персонала, обезпечаване на механизма по сътрудничество и наблюдение на социалните услуги, както и анализ на потребностите от такива. Проектът ще даде възможност за разработване на стратегията за качеството на социалните и здравно-социалните услуги и на електронни платформи за единен достъп, както и за организиране на разяснително-информационни кампании за предоставянето на услугите в този спектър. Това ще спомогне и за информираност на обществото на местно ниво относно възможностите за разрешаване на проблемите, свързани с липсата на достъпност за хората с увреждания.

Максималният бюджет на проектното предложение е в размер на 275 849 лева, което представлява сто процента безвъзмездна финансова помощ, а крайният срок за кандидатстване е до 16 януари 2023 година.