Планирането на лятна почивка започна още през януари

Планирането на лятна почивка на каравана започна още през януари, показват данните на най-голямата българска платформа за бърза, лесна и сигурна онлайн резервация на каравани, бунгала и кемпери у нас. Както и миналата година, през месец януари се вижда пик в търсенето на подходящо място за почивка или резервация на летен дом за целия сезон.

Отстъпките, които се предлагат в момента, възможността за най-изгодна почивка при запазване сега и по-големият избор са сред основните причини хората да избират началото на година като най-подходящо да планират лятната си ваканция.

Друга причина е, че най-предпочитаните каравани и къмпинги обикновено се разпродават по-бързо и още в началото на сезона са напълно запълнени, което понякога принуждава летуващите да направят компромис. В момента почти целият набор от места за почивка сред природата са свободни и хората имат много по-голям избор. Все повече се наблюдава и тенденцията хора или групи от приятелски семейства да предпочитат да резервират каравана за цял сезон, като знаят, че могат да я използват, когато пожелаят.

Общите тенденции, които пазарът показва за предстоящия сезон, според платформата, са следните:

– двуцифрен ръст на резервациите на каравани и бунгала през годината;

– ръст с около 15% в средните цени на отдаваните обекти за сезона;

– засилен интерес към workation тенденцията от последните години – все повече хора предпочитат да почиват и работят сред природата от каравана през топлите месеци.

Световните тенденции също потвърждават това – сред очакванията за предстоящия сезон е, че почивката сред природата, далеч от градския шум, ще бъде предпочитан начин за отдих. Хората ще търсят все повече вариантите за нови преживявания, за съчетаване на спорта и здравето с почивката, за подходяща семейна ваканция, както и възможността за работа от разстояние. Това са част от ключовите изводи от прогнозите за пътувания през 2023 година на една от големите международни платформи за онлайн резервации.