България е в топ 10 по консумация на алкохол

България е в топ 10 по консумация на алкохол. Това сочи докладът на Световната здравна организация (СЗО) за здравеопазването в Европа през 2021 г. Всяка година в Европа, всеки човек на възраст 15 и повече години консумира средно 9,5 литра чист алкохол, което се равнява на около 190 литра бира, 80 литра вино или 24 литра спиртни напитки.

През 2019 г. десетте европейски държави с най-висока консумация на алкохол на глава от населението са: Чехия, Латвия, Молдова, Германия, Литва, Ирландия, Испания, България, Люксембург и Румъния. Данните показват, че с напредването на възрастта се увеличава и дневната консумация на алкохол.

Хората на възраст между 15 и 24 години са най-малката група в статистиката на ежедневно пиещите алкохол (съставляват само 1%), докато при хората на 75 и повече години е по-вероятно да пият всеки ден (16%). В групата на възрастните хора обаче е и най-големият дял на тези, които изобщо не консумират алкохол или не са го консумирали през последните 12 месеца (40,3 %). Във всички европейски държави жените, които стоят настрана от алкохола, са много повече от мъжете.

Жените са най-трезвени в Италия, където 46,7 % от тях заявяват, че никога не консумират алкохол или не са консумирали такъв през последните 12 месеца (в сравнение с 21,5 % от мъжете). В Кипър този показател е 44,2 % от жените срещу 12,8 % от мъжете, а в България – 42,0 % от жените срещу 16,2 % от мъжете.

В някои страни от ЕС има повече случаи на тежко пиянство, отколкото в други.

Тежкото пиене се дефинира като прием на еквивалента на повече от 60 г. чист етанол (приблизително шест стандартни алкохолни напитки) в рамките на един случай. Според СЗО няма безопасно ниво на пиене. Непиенето на алкохол е единственият начин да се избегнат вредните му ефекти. Според България и Нидерландия препоръчителният дневен лимит е или една чаша вино, или една бира, или 50 мл спиртни напитки.

Тъй като жените имат по-малко вода в тялото си от мъжете с подобно телесно тегло, алкохолът при тях се абсорбира и преработва по различен начин. Това означава, че като цяло при жените концентрацията на алкохол в кръвта е по-висока след изпиването на еквивалентни количества алкохол. Здравната организация свързва алкохола с 30 % от смъртните случаи, причинени от непреднамерени наранявания като удавяния и пътнотранспортни произшествия, и с 39 % от смъртните случаи, причинени от умишлени наранявания като самоубийства и убийства.

Пиенето се свързва и с опасни психологически и социални последици, включително с приобщаване на младите хора към други вещества и към незащитен секс, които в крайна сметка играят роля за предаването на болести като ХИВ и вирусен хепатит.