Колко може да се вярва на тестовете за наркотици при шофьорите?

Експерти настояват за преразглеждане на Наредбата, регламентираща правенето на Drug Check, който установява шофирал ли е водачът под влияние на наркотични вещества. Не са единични случаите на набедени „наркомани”, които впоследствие се оказват с чисти проби.

Става въпрос за водачи, тествани с полеви тестове или с машина Drug Check 5000, които отчели положителен резултат. Впоследствие кръвните тестове са негативни. Само че истината се установява след дълъг период от време, когато е готов резултатът от кръвната проба, изследвана в единствената лаборатория в страната ни.

В страната ни водачите доскоро бяха тествани с полеви тест Drug Check 3000, а в момента с машина Drug Check 5000, като пробата се взима от слюнка. Разликата е в  един от компонентите забранени вещества. Първият тест засича  едновременно 6 вида наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензиодиазепини. Във втория е включен и метадон.

Оказа се, че тестовете са много чувствителни и реагират на лекарствени медикаменти. Такива, които се предлагат свободно от фармацевтите в аптеките без лекарско предписание и други, които са със зелена рецепта.

Лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите като обезболяващи, реагират също на опиати при полевия тест.

В листовката на лекарството е посочено, че може да се приема от деца на 14-годишна възраст до 8 таблетки на ден. Резултатът: Тестът е положителен и реагира на опиати. Както стана ясно, реагира така,  защото лекарството съдържа кодеин.

Многобройни експерименти доказват, че съдържанието на опиати в организма могат да останат няколко часа, в зависимост от метаболизма на човека.