Работодателски организации ще сезират ЕК заради решението за минималната заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заедно с други работодателски организации ще оспори пред Европейската комисия и Международната организация на труда приетото решение на българския парламент за размера на минималната работна заплата. Това съобщи днес в Стара Загора председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев. Той бе сред участниците в среща дискусия за проблемите и възможностите пред българския бизнес през 2023 година.

Решението минималната работна заплата (МРЗ) да е 50 на сто от средната за страната е грешка, то противоречи на Конвенцията на МОТ и на Европейската директива за адекватни минимални възнаграждение, посочи Велев. По думите му с това гласуване парламентът всъщност е иззел функциите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет.

В Европа съотношението между минималната и средната заплата е 43 процента, в САЩ и Китай – значително по-ниско, допълни председателят на АИКБ. Според него проблем е и това, че при фиксирането на съотношението у нас парламентът не е взел предвид нито че се начислява процент за прослужено време, нито голямата диференциация в заплатите по икономически сектори и по територии.В отделните сектори разликата в средните заплати достига четири пъти, каза още Велев. Според него правилното решение би било минималната заплата да бъде различна в различните икономически сфери, като се договаря от социалните партньори.