Георги Гьоков: 48-ото Народно събрание не се справи

БСП отива на изборите с амбицията да се представи добре – това заяви бившия социален министър и депутат на социалистите Георги Гьоков.Той изрази желание парламентарната група на партията да нарасне.

Георги Гьоков припомни, че при предходното редовно правителство БСП е влязла в коалиция не на идейна основа, а за да решава приоритети, които са били скрепени в коалиционното споразумение. Социалистът определи работата на 48-то нарадно събрание като много слаба.

“48-ото Народно събрание не се справи с най-важната си задача – да излъчи редовно правителство. По никакъв начин не успя да утвърди парламентаризма, не успя да вдигне рейтинга на Народното събрание, който е изключително нисък. В количествено отношение парламентът работи изключително много, но в качествено – въпросът е друг. Занимава се с теми, които не са на дневен ред в обществото – започна с оръжията за Украйна, завърши с Гладомора. Все теми, които са далеч от това, което очаква българския народ”.

Социалистът коментира и инициираните подписки за провеждане на референдуми:

„Тези, които инициират подписки по време на предизборни кампании, целят по-скоро да си вдигнат резултатите, отколкото да решат някакъв въпрос. Не мисля, че въпросите относно еврото и президентската република стоят в дневния ред на общество”, каза Гьоков и допълни, че той е твърдо „против” президентската република, защото Конституцията ни определя като парламентарна република.

Георги Гьоков коментира и изказването на президента Румен Радев, че служебното правителство е спряло „свободното падане на държавата”, като посочи, че предходното редовно правителство е излязло с мощна социална политика, която струва 25 млрд. лв., а спрямо статистиката на ЕС, България е излязла на първо място по икономическо производство. „Това свободно падане ли е?”, попита социалистът и продължи: „През първия си мандат служебното правителство замрази пенсиите, замрази доходите”, припомни той.