Кампанията за парламентарните избори започва на Националния празник 3 март

На Националния празник 3 март ще стартира официално предизборната кампания за предсрочния вот на 2 април. А на 1 март партиите ще разберат номерата си в бюлетината. Тогава  ще се тегли жребият за определянето им. Ден по-рано ще се разберат и окончателните кандидати за депутати, защото 28 февруари е последният срок за регистрация на листите от РИК.

До 15 февруари пък партиите и коалициите, които искат да участват в изборите, трябва да се регистрират в ЦИК.

Районните комисии трябва да са сформирани до 5 февруари. В случай че не е постигнато съгласие между партиите за местата в тях, както е в Стара Загора, решението взема ЦИК. 

250 лева ще получат председателите на секционните комисии за изборния ден. Сумата е двойно увеличена спрямо предходните избори, когато вземаха по 115 лв. Увеличението бе гласувано с последните промени в Изборния кодекс. Депутатите записаха, че възнагражденията на членовете на СИК ще са не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата.

По 225 лева ще получават вече зам.-председателите на секциите, а редовите членове – по 195 лв. вместо досегашните 80. Те обаче могат да получат и допълнителни пари, ако участват в подготвянето на изборното помещение на 1 април (събота) и ако ходят да предават после протоколите в РИК.