Честват 150 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски с общоградски ритуал в Стара Загора

На 18 февруари 2023 г. (събота) от 11.00 часа, Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Старозагорска митрополия организират тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола. Честването ще започне с отслужване на заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество. Традиционно възпитаниците на СУ „Васил Левски”, чийто патрон е Дякона ще изнесат рецитал в памет на живота и делото му. Водещ на събитието ще бъде старозагорския поет Йордан Пеев.

Читалищата в община Стара Загора по места традиционно ще почетат  Апостола с изнасяне на рецитали , както и поднасяне на венци и цветя в негова памет.

По повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, Регионален исторически музей – Стара Загора отваря музеен обект „Хилендарски метох” за безплатно посещение от 13 до 19 февруари 2023 г. Работно време: от 10:00 до 12:30 ч. и от 13:00 до 18:00 ч.

На 18 и 19 февруари на рекламния екран пред сградата на РИМ ще се излъчва презентация на тема „Васил Левски и Старозагорският революционен окръг”.

От 13 до 17 февруари в метоха ще се провежда музейна образователна програма за ученици „Апостолът на Свободата в Стара Загора”. Програмата включва:

–          тематична беседа за живота на младия Васил Иванов Кунчев в Стара Загора и дейността на Старозагорския революционен комитет;

–          образователна игра „Заветите на Апостола”;

–          работни листи със занимателни задачи и илюстрации.

Програма на Детски отдел на Библиотека „Родина” за провеждане на мероприятия по повод 150 годишнината от гибелта на Васил Левски

„Душа, харизана на свободата …”

от 13.02.23 до 17.02.23. от 10.30 ч. до 13.00 ч. в IX ОУ „Веселин Ханчев”

–          „Васил Левски” –  мултимедийна  презентация, викторина, литературно четене

–          „Писано за Левски” –  мултимедийна  презентация, викторина, кръстословица, литературно четене

–          Творческо ателие: изработване на книгоразделител с образа на Дякона, оцветяване на рисунки и изработване на пано (квилт) за героя
Участници : 1, 2, 3, 4 – те класове на IX ОУ „Веселин Ханчев”

На 14.02.2023 г., 11.30 ч., в Клуб “Приятели на книгата” при СУ “Христо Ботев” ще се състои “Час по родолюбие” – литературно четене и творческо ателие.