“Богатия свят на Българският шафран – шафранът като култура и като култура на ползване в България”

Производители на шафран от страната се събират в Стара Загора на 25 и 26 февруари. Двудневният форум се организира от Сдружението на шафранопроизводители в България. В първия от двата дни организацията ще проведе свое общо събрание, на което ще бъде избран нов управителен съвет и нов председател.

На форума ще бъде направена презентация :,, Богатия сват на Българският шафран- шафранът като култура и като култура на ползване в България”.Днес шафрановият минзухар, от който се произвежда най-скъпата подправка, вече расте и се отглежда върху 4000 дка земя в различните краища на страната. През миналата година у нас са добити около 500 кг шафран с отлично качество. Българските производители са сравнително нови на световния пазар на тази стока и засега продават на половин цена – по 10 хил. лв./кг. Но потенциалът в сектора е огромен. Шафранът е най-скъпата подправка в света. Неслучайно се казва, че той е цар на подправките и подправка на царете.

Получава се от тичинките на специални сортове минзухар. А неговата висока цена се обуславя най-вече от това, че се събира само ръчно. Пък и за да се получи 1 килограм от него, са нужни около… 70-100 хиляди, че и повече минзухарени цветчета!Десет грама от подправката се продават в търговската мрежа за над 6 лв. Като лечебно средство например, той е използван вече над 4000 години. За него говорят Омир и Хипократ и бива споменат в библейската Песен на песните и в египетските папируси.

Шафранът се прилага с успех при лечението на онкологични заболявания, тъй като забавя чувствително развитието на раковите тумори. Освен това пречиства и обновява кръвта, укрепва кръвоносните съдове и сърцето, подобрява мозъчната активност и стимулира обновяването на нервната тъкан. За целта трябва да се пие с прясно мляко.

Той помага също да се отървем от безсънието и главоболието. Способства и за възстановяване на зрението.  Взет с мед, помага за раздробяване и изхвърляне на камъни от бъбреците и жлъчката.  Освен това, е отличен антидепресант, който има меко действие и не води до привикване.

Нежните близълца на синия минзухар намаляват въздействието на радиацията и овлажняват целия организъм. Външно пък се използва при кожни заболявания, отоци и изгаряния. Уникалните целебни свойства на шафрана са потвърдени от множество съвременни научни изследвания. Здравните специалисти са на мнение, че 4 на всеки 5 известни днес заболявания може да се лекуват с негова помощ – използвайки го като основно или спомагателно средство.

По света с шафран произвеждат различни безалкохолни и алкохолни напитки. Правят се изискани сладоледи и сладкиши, скъпи козметични кремове и сапуни, лековити чайове – изобщо приложението му е много широко.