В Чирпан през 1928-a: Заметресение срива половин Тракия

През далечната 1928 година България е сполетяна от унищожително по силата си земетресение – чирпанското. Земята се разлюлява в 11:20 часа на на 14 април 1928 година, Велика събота.

Силата на трусовете са с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер и епицентърът е на на около 8 киломитра северозападно от родния град на Яворов.

На 18 април вечерта следва нов силен трус със същата сила и епицентър близо до Поповица, Пловдивско. Специалистите са изчислили, че разместванията на земните пластове са станали на дълбочина около 15 км. Градът е сринат напълно. Жертвите от двата последователни труса са 114 души, 500 са ранени, 73 200 сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали. Историческите свидетелства говорят, че в продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила. Очевидци разказват, че първо рухват покривите на сградите, после се разцепват и стените. Почти цялото население на Чирпан се евакуира в полето. Правителството на Андрей Ляпчев изпраща самолет до засегнатите места, защото телефонните връзки със селищата са прекъснати.Цар Борис III, който по същото време е във Варна, спешно пристига в Чирпан. После царят се премества в Пловдив и лично ръководи акцията за спасяване на населението.

Днес няма опасност разрушителното земетресение като чирпанското през 1928 г. да се повтори, движенията в региона сега са слаби, заявяват днес експерти от секция “Сеизмология” на Геофизичния институт на БАН.