Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

До 17:00 ч. днес е срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. До същия час на 14 февруари от по-известните партии заявления са подали БСП, ИТН, НДСВ, ДПС, Български възход, както и новосформираната коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Коалиция ГЕРБ – СДС заяви, че ще се регистрира в последния ден – 15 февруари. Документите на партията ще бъдат внесени в Централната избирателна комисия от заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев, председателя на СДС Румен Христов, административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, председателя на МГЕРБ Георг Георгиев и младежи от партията.

До поредните предсрочни избори в рамките на 2 години се стигна, след като и трите мандата в 48-то НС се оказаха неуспешни. Първият мандат бе даден на ГЕРБ-СДС, те предложиха проектокабинет, начело с неврохирурга проф. Николай Габровски, но подкрепата не бе достатъчна. Последва опит с втория мандат – на ПП, които предложиха за премиер акад. Николай Денков, бивш образователен министър в кабинета „Петков“, но подкрепа отдадоха само от ДБ. Третият мандат, който се дава по усмотрение на президента, получи парламентарната група на БСП. Левицата предложи лидерски дебат, на него се отзоваха само от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“ и на който стана ясно, че кабинет в рамките на 48-то НС няма да има. Така президентът Радев издаде указ, с който разпусна НС на 3 февруари и насрочи парламентарни избори на 2 април. Предизборната кампания ще бъде открита в полунощ на националния ни празник – 3 март, а денят за размисъл ще бъде на 1 април.