Старозагорските общински съветници от ГЕРБ подкрепят предложението за целогодишна карта за градския транспорт

Общинските съветници от групата на ГЕРБ в Стара Загора ще подкрепят предложението за въвеждане на целогодишна карта на стойност 365 лева за всички линии на градския транспорт. Това съобщи председателят на Постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт арх. Мартин Паскалев на пресконференция. В нея участваха още общинските съветници Бояна Танева Манова, Стефан Духтев и Боян Бабанов.

„Предложението за новия вид карти, внесено от колегата Методи Пенчев, е добро решение. То има социален характер, защото хората, които ползват услугите на общинското предприятие „Тролейбусни и автобусни превози“, ще плащат почти два пъти по-малко средства за период от една година. Картата за един месец за всички линии струва 60 лева, а това означава, че с годишната карта предлагаме намаление на транспортната услуга с почти 50%“ – посочи арх. Паскалев.

С намаляването на цената на годишната карта общинското дружество ще загуби приходи от около 200 000 – 300 000 лева, но те ще бъдат до голяма степен компенсирани от икономиите от гориво, които ще се реализират с въвеждането на електрическите автобуси.

„Стара Загора е развиващ се град. Повечето улици обаче са тесни и увеличаващият се брой на автомобилите води до задръствания в натоварените часове. По-добре е Общината да насочи средства за дотиране на градския транспорт, отколкото да се изгради например многоетажен паркинг, който ще привлече още повече автомобили“ – уточни арх. Мартин Паскалев.

Общинските съветници подчертаха, че политиката на Община Стара Загора, както и на групата на ГЕРБ в местния парламент е да се стимулират хората да използват повече обществения транспорт за сметка на личните автомобили. Това ще намали трафика в града и замърсяването с вредни газове на атмосферния въздух.

По време на пресконференцията стана ясно, че изработването на новата транспортна схема е на финален етап и предстои да бъде представена на обществено обсъждане. Целта е тя да подобри услугата за хората.