Земеделското министерство праща писмо до ЕК срещу приравняването на розовото масло с химическите продукти

Зърнопроизводители алармират, че към 5 млн. тона пшеница от миналата година застояват в складовете и има опасност да се застъпят със следващата реколта, ако няма раздвижване на пазара.

България настоява пред Съвета на министрите по земеделие да бъде отворен т.н. кризисен резерв, заяви пред журналисти ресорният служебният министър Явор Гечев. Той взе участие в Деветата национална среща на земеделските производители, която се провежда край Казанлък.

“Това, което обсъждахме на Съвета на министрите е, пак казвам, по искането, изричното искане на Българя от три месеца насам – този път вече не сме сами. Имаме съюзници в лицето на Полша, Унгария, Румъния, Чехия. Заедно искахме намеса на Европейската комисия с отваряне на така наречения “кризисен резерв”. Това е резерв за кризи. Ние твърдим, че в момента има кризи и аномалии на пазара”, каза Явор Гечев.

“Дали сме необходимите данни на Европейската комисия и чакаме развитието да видим в крайна сметка решението на Комисията, предложението на Комисията към Съвета на министрите включително, какви да бъдат съответните мерки, включително и компенсации, включително задействане на допълнителни механизми, било то с такси за преминаване, тоест за неоставане тука или различните неща, които можем на този етап само да предполагаме. Надявам се съвсем скоро, знаем, че Комисията работи, но не знаем все още решенията”, коментира още министърът на земеделието.

Земеделски производители обсъждат на национална среща проблемите на бранша
Етеричните масла, розово и лавандулово масло да се приравнят с химически продукти – това предвиждат промени, инициирани от Европейската комисия, съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев на национална работна среща на земеделските производители.
Министърът поясни, че тази година ЕК е изразила намерение да инициира определени промени в регламент от 2006 година, включващи разширяването на някои понятия:

“От тук идва опасението дали етеричните масла от растения, включително розовото и лавандуловото масло, да попаднат в обхват на допълнителни регулации и допълнителни отговорности по отношение на тях”, коментира министър Гечев и беше категоричен, че нашата държава ще се противопостави остро на това.

Министър Гечев заяви, че Министерството на земеделието ще изпрати писмо до Европейската комисия, с което държавата ни ще се обяви против приравняването на естествените етерични масла към химически продукти. Писмото на Министерството ще бъде препратено и до всички български евродепутати, за да изразят своето становище и да се формира национална позиция по отношение на казуса.

“Не само ние, но и Франция изрази скептицизъм. Аз не мисля, че ще се стигне до вкарване на етеричните масла от растения към този механизъм от допълнителни регулации и ние като държава ще вземем всички мерки”, каза още служебният земеделски министър.

Министър Гечев допълни, че България формира над 50% от пазара на розово масло и е сред най-големите производители на лавандулово масло и не можем да се примирим с подобен сценарий.