Павел баня почете Апостола на свободата

Деца, родолюбиви граждани и екипът на Общинска администрация – Павел баня поднесоха венци и цветя пред барелефа на Апостола на Свободата Васил Левски в Джанановата къща в с. Габарево. Всички те почетоха паметта и делото на Дякона на свободата. Цветя поднесоха и заместник-кметовете на Община Павел баня Милена Кавръкова, Йордана Енева и Шендоан Халит.
Тази година, на 19 февруари, се навършват 150 години от гибелта на Дякона на свободата, който неведнъж е отсядал в дома на Васил Джананов в павелбанското село. През 1869 г. именно Джанановата къща е мястото, където Левски основава революционен комитет и за негов председател е избран самият Васил Джананов, който същата година основава и ученолюбива дружинка „Братство” – основоположник на читалището в селото.
Като къща-музей „Васил Левски” Джанановата къща е официално открита на 15 декември 1984 година. Тя е един от паметниците на борбите за национално освобождение на България. Къщата е исторически и архитектурен паметник на културата с местно значение. Интериорът й пази почти напълно вида си от периода на нейния разцвет, носещ следите на възрожденската епоха от края на XVIII-ти и началото на XIX-ти век. В приземния етаж на къщата, който жителите на селото и до днес наричат „Зала на самочувствието”, се помещава музейна експозиция с картинна галерия от творби, посветени на Апостола. Посетителите могат да видят литографиите на Александър Поплитов – „Без сън и покой”, „За бунт, за свобода”, “Навсякъде гонен, навсякъде приет” и други. Тук е изложен портретът на Васил Левски с ореол на главата, дело на художничката Петранка Клисурова, внучка на Васил Джананов.