ВИК дружества в страната не са подписани споразумения за индексиране на изпълняваните сега с финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”

Три ВИК дружества в страната не са подписани споразумения за  индексиране на изпълняваните сега с финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ВиК проекти. Това са Варна, Бургас и Стара Загора.

На 30.09.2022 година е обнародвано ПМС за приемане на Методика за Изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация ), с което се утвърждава принципът за индексиране на договори, сключени съгласно ЗОП с предмет „строителство“ или „инженеринг“, в частта изпълнение на строителство. Предвид това, Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ (УО на ОПОС) е уведомила ВИК дружествата, че във връзка със срочното изпълнение на договорите с избраните  изпълнители и периодичното подаване на искания за предоставяне на средства, както и последващата им верификация и плащания, има готовност за увеличаване на финансовия ресурс, предоставен като безвъзмездна финансова помощта (БФП), чрез сключване на допълнително споразумение. Финансовият ресурс обезпечаващ увеличение на стойностите на сключените договори с избрани изпълнители за строителство с до 15% (петнадесет процента) от стойността им. Всеки бенефициент, попадащ в обхвата на разгледаните в методиката случаи, следва да представи сключено „Допълнително споразумение“ между възложител и изпълнител на строителство. ВИК Стара Загора не е направило това. Преговорите с дружеството продължават. “Всички тези обекти трябва да бъдат завършени и ще бъдат финансирани”, каза регионалния министър арх. Шишков.

Предстои споразуменията да бъдат съгласувани от Управляващия орган на програмата и индексацията да влезе в сила.