По-строги наказания за убийците на пътя

Близки и родители на деца загинали в кататсрофи, настояват за спешни законодателни промени и по-строги присъди за убийците на пътя. Всички те чакат справедливост с години.

Близки на загинали и пострадали в катастрофи твърдят, че чакат с години съдебни решения, експертизи, или насрочване на дело. Вече трета година Тонка Стоянова чака справедливо наказание за смъртта на внука си. Той е убит на 30 август 2020 до Любимец от неграмотен ром, но с шофьорска книжка с 66 нарушения на пътя.

Сред исканията на близките са ускоряване на досъдебното и съдебното производство при ПТП със загинали, приравняване на отказа от тест (с техническо средство или кръвна проба) с действителната употреба на забранени вещества (алкохол и наркотици) – по примера на други държави в ЕС. Завишаване на наказанията при ПТП със загинали (особено долните граници), за да се избегнат условни и минимални присъди, неотговарящи на обществената опасност и нанесените вреди и страдания. Детето на Теодора Седмакова бе убито на пътя от пиян и дрогиран шофьор край село Бузовград, след което избяга и се укри и два месеца по-късно е пуснат на свобода под парична гаранция.

Улесняване и ускоряване на връчването на наказателните постановления и създаването на регистър с водачите с над определен брой нарушения (10, 15 ,20). Засилване на пътния контрол, чрез значително увеличение на броя на техническите средства (камери), включително и измерването на средната скорост, особено по магистралите. Засилване на контрола по отношение на издаването на шофьорски книжки, тъй като хиляди полуграмотни граждани продължават да получават свидетелства за правоуправление, въпреки съмненията, за начина по който са взели изпитите. Засилване на контрола върху транзитния трафик, тъй като често тези водачи бързат да преминат през България, като създават предпоставки за множество произшествия, без да са сериозно притеснени от евентуалните санкции, са другите искания на близките на загинали при катастрофи.