Община Стара Загора стартира безплатна кастрационна кампания

Всеки притежател на домашно куче има задължение да го регистрира в Общината по местоживеене. В Стара Загора, обаче регистрираните домашни любимци са малко. Процедурата е тромава, а идеята на администрацията е регистрацията да може да се прави онлайн.

След като сте станал стопанин на куче, сте длъжни в 3-месечен срок от придобиването му да го регистрирате в общината по постоянния си  адрес. Имате задължение да заплащате годишна такса за притежание на домашния любимец. За Община Стара Загора тя е 24 лева. Процедурата, обаче се оказва тромава. Първо трябва да уведомите домоуправителя, ако живеете в блок и той да запише животното в домовата книга. Преди да го регистрирате в общината, то трябва да има издаден ветеринарномедицински паспорт и да има поставен идентификационен микрочип, който от 2012г. е задължителен за всички домашни любимци – кучета, навършили 4-месечна възраст.

Ако сте собственик на възрастно куче без чип, сте длъжни в 7-дневен срок от придобиването да му поставите такъв. Неспазването на тези задължения може да ви донесе глоба от 200 лв. При регистрацията трябва да носите със себе си паспорта на кучето, лична карта, копие от паспорта в 2 екземпляра от началната страница, където са данните на домашния любимец, както и тази с направените му имунизации и манипулации до момента. Следва да отидете в отдел “Местни данъци и такси” към общината по постоянния ви адрес и да подадете Декларация за притежаване на куче. Тя се попълва на място. Ако не направите регистрация в общината на домашния си любимец в посочения 3 месечен срок, следва при проверка от контролните органи да ви бъде наложена глоба от  20 лв. до 200 лв. Според ЗМДТ таксата се заплаща ежегодно до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета, придобити през текущата година, таксата се дължи в размер една дванадесета от годишния й размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването. Изрично е посочено, че приходите от събраните такси се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета. За да се намали популацията в Стара Загора, Общината стартира мащабна безплатна кастрационна кампания. Тя освен към бездомните кучета и котки е насочена и към домашните любимци в града и населените места.