1226 старозагорки са направили аборт по собствено желание през 2022 г.

1226 жени в Стара Загора са направили аборт по собствено желание през миналата 2022 година, показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Броят им е по-голям спрямо предходните две години, но общият брой на прекъснатите бременности намалява през изминалите три години.

560 от направените аборти по желание са при жени на възраст над 30 години. В почти всички области тенденцията е най-много от прекъснатите бременности да са в тази възрастова група. 10 са прекъснатите бремености при жени под 15 години, а спонтанна загуба на бебе по време на бременност е имало при 295 старозагорки. Според официалната статистика обявена до момента ежемесечно над хиляда българки извършват аборт по собствено желание. Статистиката отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

Според българското право всяка изкуствено прекъсната бременност чрез хирургическа намеса, извършена извън специализирано болнично заведение, носи риск от смърт или други тежки здравословни последици за майката (безплодие, инфекции и др.), поради което се преследва от закона и се нарича криминален аборт. Престъпен е и абортът, извършен след края на третия месец на бременността, без да има медицински причини, които да го налагат. Най-честата причина за прекъсване на бременността в България е финансовата. Само 3% от абортите са по медицински причини, изнасилване и др.

Според акушер-гинеколози принизяването на образованието и липсата на добра информираност сред младите хора са сред водещите причини за желанието за аборт.