Казанлък ще бъде домакин на международен семинар за опазване на културното наследство, финансиран от ЮНЕСКО

През септември т.г. Община Казанлък ще бъде домакин на международен семинар за обучение за опазване на културното наследство, с фокус към разкритите тракийски могили в Долината на тракийските царе. За това се договориха днес на среща в Зала №6 на Общината Кметът на Казанлък Галина Стоянова и представители на фондация „Балканско наследство“.

Проектът е финансиран от ЮНЕСКО в размер на 20 000 щ.д. Целта е обучение за създаване на генерални планове за консервация на културно наследство. На международния форум в Казанлък млади специалисти ще почерпят от опита на експерти от Съединените щати, Великобритания и България. Във форума ще участват и представители на български институции и общини, които имат отношение към сферата за опазване на културното наследство.

Създадена през 2008 година, Фондация „Балканско наследство“ е нестопанска, неправителствена организация, с екип между институциите като програма за изпълнение на теренни археологически училища, каквито вече се провеждат от 2008 година. Техните специалисти работят в Северна Македония, Гърция, Черна гора, Сърбия, Словения и Израел. Мисията на Фондация „Балканско наследство“ е защитата, съхраняването, управлението и популяризирането на културното и историческо (материално и нематериално) наследство на югоизточна Европа като необходима предпоставка за устойчивото развитие на региона.

Преди осем години Община Казанлък кандидатства с осем тракийски гробници от Долината на тракийските владетели, наред със защитената Тракийска гробница, за включване в Индикативната листа за включване в списъка на световното културно наследство, под защитата на ЮНЕСКО. Деветте гробници от Казанлъшката котловина са сред най-добре съхранените и представителни образци на тракийската гробнична архитектура: гробниците Голяма Косматка, Оструша, Крън II, Голяма Арсеналка, Шушманец. Желанието на Кмета Галина Стоянова и нейният екип е те да се превърнат в сериен обект „Царският некропол на тракийския град Севтополис” като част от културното наследство на ЮНЕСКО.