БНБ с информация за смяната на лева с евро

Българската народна банка (БНБ) публикува на официалния си сайт най-важните въпроси и съответно компетентни отговори, свързани с еврозоната и преминаването на страната ни от лева към еврото.То предлага много ползи за гражданите, фирмите и икономиките на държавите, които го използват. Информация ще може да се получи и на специална безплатна телефонна линия, която ще бъде разкрита по-късно. Предвижда се да бъде разработено и мобилно приложение.

Функцията на мобилното приложение ще бъде да информира и да предостави възможност за изчисляване на стойността на стоки и услуги от левове в евро и обратно. Зaмянaтa нa лeвa c eвpo ще стане пo ceгaшния ĸypc 1,95 лв. зa 1 eвpo. Превалутирането означава физически обмен на левове в брой за евро и преизчисление на цените, депозитите, заемите, финансовите инструменти и другите балансови позиции от левове в евро.

Превалутирането на цени и парични единици от левове в евро ще се извърши чрез прилагане на пълния цифров размер на фиксирания курс на преобразуване, т.е. използване на всичките пет знака след десетичната запетая.

От датата на членство на България в еврозоната всички видове сметки: разплащателни , депозитни и, текущи бюджетни, спестовни, набирателни сметки ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро.

За тези сметки няма да действа преходен период. Това означава, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки само евро
През първия един месец от датата на въвеждането на единната европейска валута в Република България левът и еврото ще бъдат в обращение едновременно, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. След изтичането на този един месец еврото ще остане единственото законно платежно средство в България.

От датата на въвеждане на еврото Българската народна банка ще обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето, банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс

През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото в България банките и „Български пощи” ЕАД ще обменят безплатно на каса банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс. През следващите шест месеца банките ще продължат да обменят банкноти и монети от левове в евро, но ще имат право да налагат такса за тази услуга.
С цел да се улесни въвеждането на еврото, през първия месец от датата на членството на България в еврозоната рестото при заплащане в брой, независимо в левове или евро, следва да бъде изплатено от търговците единствено в евро освен ако по обективни съображения това не може да бъде направено. За тази цел компаниите и търговците ще бъдат снабдени с евробанкноти и монети още преди датата на въвеждане на еврото. Ще се прилага и правилото, според което в преходния период на обращение на двете валути търговецът няма да бъде задължен в една сделка да получи повече от 50 броя монети в лева, включително стотинки. Замяната на лева с еврото няма да доведе до двойно поскъпване на стоките и услугите.