Кърлежи сеят ку-треска

Кърлежи сеят балкански грип, познат още като ку-треска. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

От началото на годината у нас са засечени 7 случая на ку-треска. За сравнение, през същия период на изминалата година не е регистриран нито един заболял.

Освен чрез ухапване от кърлеж с балкански грип можем да се заразим и от болно животно – крава, коза или овца.

Това може да се случи при вдишване на пръски и прах, съдържащи причинителя, или при консумиране на заразени продукти. Ку-треската докарва симптоми, които силно наподобяват на истински грип – главоболие, висока температура и мускулни болки. Често усложнение е пневмонията.

Най-големият взрив в България е регистриран в края на 1992 г. в Панагюрище. Заболяването започнало като грипна епидемия с повече от 2000 случая на остри респираторни заболявания, кашлица и бронхопневмония. Няколко години по-късно в същия район е регистрирана повторна вълна. През 2004 г. в Ботевград е регистрирано друго огнище, което засяга повече от 200 души. Само преди три години пък 14 положителни проби са засечени в четири ферми в Ямболско. Други ендемични зони са Ихтиман и Елин Пелин, Стара Загора, Благоевград.

Според експертите, за да се предпазим от балканския грип, трябва не само да внимаваме за ухапване от кърлеж, но и да обработваме особено внимателно животинските продукти и най-вече домашното мляко, което трябва да се консумира само след термична обработка.

Доказателство, че кърлежите вече пълзят наоколо, са и случаите на лаймска болест. Всяка седмица у нас се регистрира по един заразен. Всъщност лаймската болест е една от най-разпространените инфекции, предавани с кърлежи. Сред симптомите са увеличение на лимфните възли, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, главоболие. Най-характерно обаче е червеното петно, което се появява на мястото на ухапването. То се нарича биволско око. Много е важно да се потърси лекарска помощ веднага след появата му, защото лаймската болест протича в няколко стадия и антибиотичното лечение трябва да започне възможно най-скоро.