Стартират безплатни прегледи за гръбначни изкривявания при децата от община Павел баня

Кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу организира среща между директорите на всички общински училища, д-р Стоимен Гечев – лекар-специалист по Физикална и рехабилитационна медицина, и Атанас Демирев – президент на Ротари клуб – Казанлък. Повод за срещата е започналата кампания по превенция за гръбначни изкривявания при децата на една от най-известните лекарски фамилии по физиотерапия – д-р Гечеви.
На срещата в Общината всички бяха единодушни, че инициативата е изключително добра и полезна. Взе се решение да бъдат извършени безплатни прегледи на всички ученици от 1 до 10 клас на територията на гр. Павел баня и селата. Прегледите ще се подкрепят и координират от Община Павел баня.
„Приветстваме инициативата на д-р Гечеви и Ротари клуб, защото наистина в последните години статистиката сочи, че все повече деца са с гръбначни изкривявания, а е добре тези нарушения в двигателния апарат да бъдат констатирани навреме. Да не забравяме все пак, че гръбначният стълб е един от най-важните компоненти на тялото ни. Разчитаме и на родителите да ни подкрепят и дадат съгласието си децата им да бъдат прегледни”, заяви заместник – кметът Милена Кавръкова.
Кампанията е подкрепена от Ротари клуб – Казанлък, Ротари клуб – България, Синдиката на български учители и Българския лекарски съюз.
Според последната статистика на д-р Стоимен Гечев близо 25% от прегледаните до сега деца са с начален стадии на гръбначни изкривявания, а 5% – със сериозни такива.