В навечерието на Националния празник 3 март, Регионалният исторически музей в Стара Загора ще представи изложбата “Моят етнографски свят”

Облеклото съпътства човека винаги и навсякъде от момента на раждане, когато се облича първатаспециално ушита ризка, до погребението, за което задължително са новите или венчалните дрехи. Народните носии в своето разнообразие като сукманена, двупрестилчена и саяна за женските, и белодрешна и чернодрешна за мъжките, отразяват стремежа към красота у българина. С различните си елементи и кройки те показват възраст, семейно положение, социален статус и личностна индивидуалност.

Очарованието на традиционната женска носия ще усетите в изложбата „Моят етнографски свят”,  която представя над 40 носии от края на XIX и първата половина на ХХ в. Ефектът на костюмите се допълва от накитите – израз на семейно-възрастовото и социалното положение. Магията на очарованието е и в богатия колорит на бродираните ризи, престилките с разнообразни геометрични, растителни и животински орнаменти, сватбарските месали, тъканите възглавници.

А други майстори – грънчарите, показват своите умения и фантазия в изработените от тях стомни, бъклици, крондири, оцетници и още разнообразни съдове. Те също са част от изложбата.

Старозагорци и гостите на града могат да видят това невероятно народно богатство на IV експозиционно ниво в РИМ от 1 март до 2 май 2023 г.

Откриването на изложбата ще се състои на 1 март 2023 г.  от 17:30 ч.