ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ НАБЛЮДЕНИЕТО НА РАБОТНАТА СИЛА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА ПРЕЗ ЧЕТВЪРТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2022 ГОДИНА

През четвърто тримесечие на 2022 г. общият брой на заетите лица в област Стара Загора е 143.5 хил., от които 75.4 хил. са мъже и 68.1 хил. са жени. Коефициентът на заетост в областта е 55.0 % (при 54.9% за страната). Коефициентът на заетост при мъжете е 60.7%, а при жените – 49.9%.

По брой на заетите лица област Стара Загора е на пето място в страната, след област Бургас (182.0 хил.) и преди област Благоевград (136.5 хил.), а по коефициент на заетост – на седмо място, след област Кърджали (55.8%) и преди области Пловдив и Пазарджик (54.9%).

През четвърто тримесечие на 2022 г. във възрастовата група 15 – 64 навършени години заетите лица в област Стара Загора са 139.3 хиляди. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 73.6% (75.4% за мъжете и 71.8% за жените).

По брой на заетите лица област Стара Загора е на пето място в страната, след област Бургас (176.4 хил.) и преди област Благоевград (134.0 хил.), а по коефициент на заетост – на осмо място, след област Кърджали (73.9%) и преди област Русе (72.0%).

По области през четвърто тримесечие на 2022 година 

Методологични бележки

Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. То обхваща обикновените домакинства в страната. Домакинствата, участващи в изследването, са подбрани на случаен принцип и се анкетират чрез лично интервю.

Наблюдаван период – характеристиките на всяко анкетирано лице се отнасят за състоянието му през определена календарна седмица.

Заети са лицата на 15 – 89 навършени години, които през наблюдавания период:

– извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход;

– не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради годишен отпуск, болест, отпуск при раждане на дете, отглеждане на малко дете и други.

Коефициент на заетост – относителен дял на заетите лица от общото население (в съответната група)..

При оценката на резултатите за четвърто тримесечие на 2022 г. са използвани предварителни данни за населението на страната към 30.09.2022 г., получени на база текущата демографска статистика, в които не са отразени данните от Преброяване 2021. Изключено е населението, живеещо в колективни домакинства..

Както при всяко извадково наблюдение, данните от Наблюдението на работната сила са обременени с грешки, дължащи се на извадката (стохастични грешки).

По-подробни данни от Наблюдението на работната сила могат да се намерят на сайта на НСИ- www.nsi.bg, раздел „Пазар на труда”, Наблюдение на работната сила.