Яйцата поскъпнаха рекордно

Цената на родното яйце не спира да расте. Към момента 1 брой в търговската мрежа се продава за 0,72 лв. Все още най-изгодна е цената директно от производител. Там едно яйце се търгува за 0,50 лв.

Рекордът за поскъпване у нас се държи от яйцата. За година цените им са нараснали с близо 65%, показват данните на Евростат. Поскъпването на яйцата през миналата година у нас се дължи основно на ограничения внос. Яйцата са един от продуктите от първа необходимост. Едно яйце струва вече 72 стотинки , дори и повече в големите супермаркети, а преди две години беше 0,19 лв. за брой. И днес най-скъпи остават продуктите с печат “Био”. 10 броя “Био” яйца или такива от щастливи кокошки стигнаха 8 лева по магазините.

На практика в момента по магазините няма яйца под 60 стотинки бройката, независимо дали са големи, или малки, дали са родно производство и от коя държава са внесени. На едро цената от началото на годината твърдо е 40 ст.

На нашия пазар се внасят основно яйца от Полша, но в момента има и румънски, германски, унгарски и чешки, макар и в по-малки количества. Обикновено този внос се прави от големите търговски вериги, но става дума за единични количества, предимно бели яйца, които се търсят по-малко от българския потребител, независимо че са малко по-евтини.