Кукери в Община Павел Баня прогониха злите сили на Сирни Заговезни

Навръх Сирни Заговезни павелбанската кукерска група отново събраха жители  и гости в курортния град.

Във ветровитата неделя участниците в карнавалните игри спазиха традициите, предавани от век на век, като прогони злите сили от местните домове, а след това в центъра на града бяха спазени традициите и обичаите на празника.

Чрез кукерските ритуали човекът в миналото се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израснат земеделските култури, колкото по-далече се чува железния звън на хлопките и звънците, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и болестите.

Истински фурор сред малки и големи предизвика дългоочакваната и постановка на Николай Христов и компания представяща филмовата поредица “Карибски пирати” по впечатляващ и мащабен начин с истински пиратски кораб, който акостира на площада в Павел баня.

Специално по покана на кмета Иса Бесоолу и ръководството на павелбанския кукерски състав в лицето на Димитър Кавръков на площада в центъра на града свириха и пяха музикантите от оркестър “Марица”, а жители и гости на града извиха кръшни хора на площада.