Звезден солистичен състав в ТРАВИАТА на 2 март

На 2 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен спектакъла на операта „Травиата” от Джузепе Верди. Т. нар. „синя Травиата” на Старозагорската опера ще оживее с участието на звезден солистичен състав – в ролята на Виолета ще дебютира американското сопрано с италиански корени Аубри Баларо, а в ролята на Алфред Жермон гостува за първи път в Стара Загора именитият италиански тенор Емануеле Д`Агуанно. В ролята на Жорж Жермон ще дебютира талантливият млад баритон Йосиф Славов. Спектакъла ще дирижира австрийският диригент Андрия Павлич. Хормайстор Младен Станев.

Брилянтното сопрано Аубри Баларо е познато на старозагорската публика със своя зашеметяващ дебют в ролята на Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети миналата година. Този дебют бе наградата дадена й от директора на Старозагорската опера Огнян Драганов след нейното блестящо представяне на престижен конкурс в Италия. В този незабравим за Аубри и за зрителите спектакъл, в ролята на Енрико Аштън и партнира Йосиф Славов, който също направи забележителен дебют. Сега – двамата млади артисти отново се срещат на старозагорска сцена, за да зарадват своите вече многобройни почитатели в ролите на Виолета Валери и Жорж Жермон.  За Йосиф Славов ролята на Жорж Жермон е четвъртата дебютна роля, която подготвя и представя на сцената на Старозагорската опера /след ролите на Енрико Аштън /„Лучия ди Ламермур”/, Валентин /”Фауст”/ и ролята на Шарплес от „Мадам Бътерфлай”/. Впечатлен от таланта на тенора Емануеле Д`Агуанно, който се представи в ролята на Алфред в спектакъла на Старозагорската опера на операта „Травиата”, с която се откри Косовската опера през декември миналата година, Огнян Драганов кани тенора с международна известност да гостува в Стара Загора. В спектакъла на операта „Травиата” на 2 март участват още солистите Емилия Джурова, Ивайло Йовчев, Александър Марулев, Живко Добрев, Игнат Желев, Стоян Буюклиев, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора. Великолепните солисти на балета Ромина Славова и Марсело Молина подготвят специално за спектакъла нова хореография за своя дует като танцовите двойници на Виолета и Алфред в трето действие.

 

АУБРИ БЛАРО завършва Музикалната консерватория в Оберлин с бакалавърска степен /2014/.Най-голяма заслуга за посвещаването й в тайните на оперното пеене имат изпълнителите със световна кариера баритонът Луис Ледесма и сопраното Морийн О’Флин, както и Дюн Махи, професор по пеене в Консерваторията в Кливланд, Охайо.

Аубри Баларо участва с успех в престижни конкурси: Прослушване на Националния съвет на Метрополитън опера / 2017/ г., Международен вокален конкурс в Болоня /2019/, Световен конкурс за певци Vincerò /2021/, Laffont на Метрополитън опера /2022/.

В кратката си професионална кариера Аубри Баларо трупа разнообразен репертоар. Той включва Мюзета от „Бохеми“ на Пучини, Сузана от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, Микаела от „Кармен“ на Бизе, Оскар от „Бал с маски“ на Верди…

През последните години Аубри  Баларо се е концентрирала върху класическия белкантов репертоар в оперите на Доницети. Тя усърдно подготвя ролята на Норина от „Дон Паскуале“ и Адина от „Любовен еликсир“. Най-голямо изпитание за гласовите и артистични възможности предлага ролята на Лучия ди Ламермур. Скоро я очаква ново артистично преживяване – Аубри ще направи своя дебют и в ролята на Джилда от операта „Риголето” в Опера Колумбус, САЩ.

Аубри Баларо с вълнение очаква срещата с публиката на Стара Загора. „Аз обичам България, обичам Стара Загора и нейната опера! Толкова много ми дава България! Благодарна съм на Огнян Драганов за поканата и на възможността да направя втора роля на сцената на Старозагорската опера! Още не мога да повярвам, че ще се случи! Ролята на Виолета ще бъде като сбъднат сън!”

 

Роденият в Рим ЕМАНУЕЛЕ Д`АГУАННО е класически китарист по образование. Учи пеене при тенора Уилям Матеуци в началото на кариерата си, а в момента – при тенора Алесандро Лучано.

След като се отличава в престижните международни конкурси за млади оперни певци Toti dal Monte и Aslico, Емануеле Д`Агуанно веднага стартира своята стремителна кариера, която го отвежда в едни от най-авторитетните оперни театри по света.

Сред многото дебютни заглавия, които натрупва в репертоара си певецът, се четат: „Тайният брак” в Театър „Ла Фениче” във Венеция, в Театър „Реджо” в Торино и на Festival dei Due Mondi в Сполето, „Така правят всички” в Общинския театър на Пиаченца и в Бреша, Комо, Павия и Кремона и с Баварската държавна опера в Мюнхен и в Хонконг, „Пепеляшка” в Театро Верди в Пиза, „Четиримата Рустеги” в Театър „Ла Фениче”, „Пътуване до Реймс” във Франкфурт, „Фалстаф” ( Фентън) в Театър „Колон”  в Буенос Айрес, Комо, Бреша, Павия и Кремона, „Сън в лятна нощ” (Лисандър) в Пиза, Лука и Ливорно, „Завръщането на Одисей в родината му” (Юпитер и Анфиномо) в Театър „Ла Скала” и в Театър „Ан дер Виин”.

Постепенно обогатява дългия списък от изиграни роли и нови оперни заглавия като „Любовен еликсир” в Maggio Musicale Fiorentino, Клагенфурт и Токио, „Лучия ди Ламермур” (Едгардо) в Театро Белини в Катания. , Maggio Fiorentino и Мюнхен, „Кавалерът на розата” (италианският певец) и „Медея в Коринт” в Баварската държавна опера в Мюнхен, „Отело”(Касио) в Canadian Opera Company, „Риголето” (Херцогът на Мантуа) в Токио, „Чужденката” (Артуро) в Театро Белини в Катания, „Дон Паскуале” (Ернесто) в Staatstheater-Аугсбург, „Милосърдието на Тит” в Магдебург и отново в Аугсбург, „Травиата” (Алфредо) в Шанхай, Каляри, Пиза, Глайндборн, Софийската опера и балет, „Дон Жуан” в Глайндборн, Дубай и в Кралската опера в Лондон, „Веселата вдовица” в Катания, Пекин и в театър Карло Феличе в Генуа, „Кармен” (Дон Хосе) в София, „Норма” (Полионе) в Реджо Калабрия.

В репертоара на певеца влизат още главните тенорови роли от оперите „Двамата фоскари”, „Симон Боканегра”, „Макбет”, „Набуко” на Верди; „Бохеми”, „Мадам Бътерфлай”, „Тоска”, „Лястовичката” на Пучини, „Мария Стюард”, „Анна Болейн” „Лукреция Борджия”, „Роберто Деверьо” на Доницети, „Фауст”, „Ромео и Жулиета” на Гуно, „Манон”, „Вертер” на Масне и др.

Работил е с изтъкнати диригенти от ранга на Кампанела, Мета, Петренко, Биков, Фриза, Юровски, сър Елдер, Болтън, Алесандрини, Дантоне, Мацола, Фазолис, Сардели, Де Били, Пидо, Стайнберг, Армилиато, Аривабени, Бионди, Р. Абадо, Мартин, Занетин, Корстен, Фиш и важни режисьори като Уилсън, Лой, Фура делс Баус, Гандини, Микелети, Гут, Ливърмор, Белокио, Клемент, Кернс, Скарпита.

 

ЙОСИФ СЛАВОВ започва да се занимава с музика на 7 години – учи китара и солфеж. На 18 години постъпва в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, където завършва с бакалавърска степен по специалността “Класическо пеене” в класа на проф. Нико Исаков. През 2018 г. участва в мюзикъла на Емелина Горчева – „Малкият принц”, в ролята на Малкия принц, на сцената на Музикалния театър “Стефан Македонски”. През 2019 г. изпълнява главната роля на Бен от операта „Телефонът“ от Дж. К. Меноти на сцената на Държавна опера-Пловдив с режисьор Паоло Джани Чеи, малко след това дебютира в ролите на Шонар и Марчело от операта „Бохеми“ от Пучини. Дебютира на сцената на Държавна опера-Стара Загора като Енрико от „Лучия ди Ламермур“, а след това като Валентин /Фауст/, Шарплес /Мадам Бътерфлай/, както и като Моралес от „Кармен“ в Софийската опера. Участвал е в редица концерти за Софийска филхармония, както и в годишните постановки на класа на проф. Нико Исаков в концертната зала на Националната музикална  академия “Проф. Панчо Владигеров”. През 2019 г. участва в майсторския клас на Красимира Стоянова, където пее на финалния концерт и е избран да изпълни камерна концертна програма на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. През 2020 г. участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска, избран е да учи 1 година с Райна Кабаиванска в Istituto Superiore di Studi Musicali “O. Vecchi – A. Tonelli”, Модена, Италия. Лауреат е на Първия Международен оперен конкурс в Батуми, Грузия /2022/.