Районен съд – Чирпан взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на двама мъже, обвинени в подпомагане на 46 афганистанци да преминат незаконно през страната ни

Районен съд – Чирпан взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 25-годишния С. К. и 27-годишния Д. К. и двамата живущи в гр.Стара Загора.

Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 26.02.2023 г. на Автомагистрала „Тракия“, на км 179, в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага – пари, чрез използване на товарен автомобил „Ивеко“, противозаконно подпомогнали 46 чужденци – граждани на Афганистан, сред тях и непълнолетни, да преминат незаконно през страната ни.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 5000 до 20000 лева.

Съдът прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, за което са привлечени към наказателна отговорност, което се подкрепя и обясненията им, дадени в хода на досъдебното производство, в които същите се признават за виновни. Деянието, в което са обвинени С. К. и Д. К., се отличава с изключително висока степен на обществена опасност – превозвани са голям брой лица – 46 мигранти по опасен за здравето и живота им начин и в нарушение на правилата за превоз на пътници, действащи в Република България, като част от мигрантите са деца – ненавършили 16 години. За да вземе най-тежката мярка за процесуална принуда, Районен съд – Чирпан отчете обстоятелството, че мигрантите са „превозвани“ в товарния бус, управляван от обвиняемия С. К., който е неправоспособен водач. За обвиняемия Д. К. са налице данни, че е извършил престъплението в изпитателния срок по предходно осъждане. Според съда изложените факти охарактеризират обвиняемите като лица склонни да извършват престъпни деяния, каквито и са извършвали, поради което съществува опасност да извършат и друго престъпление, ако не бъдат задържани.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора  в три дневен срок.