Прокуратурата: Тенденцията с трафика на мигранти е тревожна

Трафикът на мигранти неимоверно се засилва, каза окръжният прокурор на Стара Загора. Дичо Атанасов посочи, че това се благоприятства от подобряване на времето и определи тенденцията като изключително сериозна.

Атанасов посочи, че на територията на Турция се намират около четири млн. мигранти, които искат да “отидат в Западна Европа и използват възможността за преминаване през България”. Според него тази тенденция е „тревожна”. Окръжният прокурор допълни, че броят на образуваните досъдебни производства по такива казуси се увеличава в сравнение с предходните 2-3 години. “Няма как денонощно на автомагистрала „Тракия” или по пътищата, които използват трафикантите, да има полицейски патрул или да бъдат спирани всички коли. Тук трябва да се тръгне в посока засилване на охраната на границата”, смята Дичо Атанасов.

Нещата в един момент губят контрол. Защото така или иначе взаимодействието между прокуратура и МВР на практика в последните месеци е подобрено, но все още имаме резерви в тази посока. Тука искам да подчертая и нещо друго, към което пледира и ръководството на Прокуратурата на Република България, че именно закриването на някой структури от съдебната власт, малко или много, влияе и ще продължи да влияе на тази престъпност. За всички хора с елементарна обща култура е ясно, че този трафик на мигранти, той не става случайно, а организирано. Тука говорим очевидно за организирани престъпни групи.

А същевременно стана ясно, че от Европейската комисия са обещали да помогнат за обезпечаването на 110-те километра от границата ни с Турция, да се набавят автомобили и да се попълни щатът на “Гранична полиция”, който е намален в последните 10 години с 2000 бройки.