НОВОИЗБРАНИТЕ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ КЪМ ОКРЪЖЕН СЪД – СТАРА ЗАГОРА ПОЛОЖИХА КЛЕТВА

Новите съдебни заседатели към Окръжен съд – Стара Загора, за изборен мандат 2023 – 2027 година, положиха клетва пред Общото събрание на съдиите.

В присъствието на магистратите и пред Председателя на съда Красимир Георгиев те се заклеха да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, обективни и справедливи.

За втори пореден мандат като съдебни заседатели са 9 от общо избраните 33.

Съдебните заседатели преминаха обучение, което бе проведено от съдия Ива Стефанова – дългогодишен съдия в Окръжен съд – Стара Загора и съдия-обучител за съдебния район.

Съдебните заседатели бяха запознати с основните аспекти в устройството и работата на органите на съдебната власт, техния статут и етичните измерения в дейността, която им предстои. По време на обучението на присъстващите бяха представени най-важните понятия, както и базисни знания от наказателното право и процес, необходими им за пълноценно участие в разглеждането и решаването на дела.

Списъкът на избраните и положили клетва заседатели е публикуван на сайта на Окръжен съд – Стара Загора. Определянето им за участие в дела ще става на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение.