Проблеми със замърсени общински терени

Проблемите със замърсени общински терени и управлението на отпадъците в общините обсъдиха представители на областна администрация и Общини в Стара Загора. Дискусията бе по инициатива на директора на РИОСВ – Стара Загора Диана Искрева.

По време на срещата са обсъдени изискванията, мерките и предписанията, които общините трябва да изпълнят съгласно екологичното законодателство за управление на отпадъците, както и задълженията на кметовете на общини, които включват както превантивни действия за недопускане на нерегламентирани замърсявания с отпадъци, така и незабавното предприемане на мерки за почистване на вече замърсени терени извън определените места за изхвърляне на отпадъци.

В дискусиите общините поставиха на обсъждане проблеми, свързани с недостиг на финансови средства за справяне с почистването на замърсените терени и за реализиране на намеренията им в областта на разделното събиране на отпадъци. Засегна се проблемът с ниската екологична култура на част от населението и липсата на ефективни рестрикции при установяване на нарушения и замърсявания. Инспекторите от РИОСВ апелираха за по-голяма активност на общинските администрации при осъществяването на информационни кампании сред населението и в учебните заведения.

Участниците се обединиха в общо становище, че е нужна комуникация и съдействие между държавните и местните институции и организирането на подобни форуми ще продължи в подкрепа на усилията за опазването на околната среда и чистотата.