Най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за мъж, причинил по непредпазливост смъртта на 82-годишен пешеходец в гр.Стара Загора

Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Т. Д., неосъждан, живущ в гр.Стара Загора.

Повдигнатото му обвинение е за това, че на 28.02.2023 г. в гр.Стара Загора на кръстовището на ул.„Христо Ботев“ и ул.„Любен Каравелов“, при управление на лек автомобил, е нарушил чл.116 от Закона за движение по пътищата – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците….“, но не сторил това и по непредпазливост  причинил смъртта на 82-годишен мъж, като деянието е извършено на пешеходна пътека, в пияно състояние с концентрация на алкохол 0,97 на хиляда, установено с техническо средство „Алкотест Дрегер“ и водачът е избягал от местопроизшествието.

Според съда са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обоснованото предположение, че обвиняемият е извършил престъплението. Съдебният състав прие, че съществува реална опасност Т. Д. да се укрие или да извърши друго престъпление, изхождайки от поведението му след инцидента – обвиняемият е избягал от местопроизшествието. Съдът счете, че квалифициращите признаци на обвинението – извършено на пешеходна пътека, след употреба на алкохол от водача, който не е останал на мястото на инцидента, завишават обществената опасност на деянието и на дееца.

 

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в 3- дневен срок.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Етикети: