„За Свободата… Да развеем българското знаме!”

Традицията, която започна през 2014 година – 300-метров български флаг да съпровожда празничното шествие, по повод Националния празник на Република България, в Стара Загора, отново ще се осъществи. Пандемията направи инициативата невъзможна за реализация, но тази година тя ще бъде пробудена и кани българи отблизо и далеч да се включат.

На 3-и март, паметната и светла дата в българската история, 950 метра плат, събрали в себе си трите обични цвята, излезли изпод ръцете на сръчните шивачки от общинското дружество „Мересев”, ще бъдат понесени на ръце през правите улици на хилядолетния град. Паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!” се случва за 7-и път. Неговото начало дадоха кметът Живко Тодоров и ресорният му заместник към момента Милена Желева.

Огромният трикольор бе зашит преди 8 години , а с родолюбивата задача се заеха тогава всички 30 служители на общинското предприятие. Цяла седмица е била необходима на шивачките, за да изработят огромното знаме, дълго 300 и широко 1,5 метра. През ръцете им са преминали стотици метри бял, зелен и червен плат, който е дарение от българска фирма. 2 дни са необходими за да сеизглади трибагреника , който ще покрие стълбите в подножието на паметника на Самарското знаме и ще се превърне в основна атракция на предстоящиете чествания. Точно там българските опълченци получават бойното си кръщение, като влизат в историческа битка с армията на Сюлейман паша. На този хълм днес се издига Самарското знаме в комплекса “Бранителите на Стара Загора”. В знак на признателност към дадените жертви за Освобождението на страната ни, 54-метровият паметник ще бъде обгърнат от 300-метровия национален флаг.