Казанлък ще се побратими с градове в Полша и Иран

Споразумение за партньорство и сътрудничество между град Казанлък и град Ломжа (Полша), както и проект на Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Община Казанлък и Община Кашан (Иран) ще бъдат сключени между града на розите и чуждестранните градове.

Ломжа е град в североизточна Полша разположен край река Нарев в историческата област Мазовия, намиращ се на около 150 км североизточно от Варшава. Населението на града възлиза на 63 070 души. Селскостопанската и горската промишленост са в челните редици на икономическото развитие на региона.

По време на Фестивал на розата 2019 Казанлък посрещна делегация от Полша,оглавявана от Н. Пр. Емил Ялнъзов, извънреден и пълномощен посланик на България в Полша. Част от делегацията бяха представители на администрацията на град Ломжа, които проявиха изключителен интерес към историята и културата на Казанлък. На 30 май 2019 година Мариуш Хршановски изпрати писмо-покана за участие на кмета на Казанлък в събитието „Дните на Ломжа“, които се провеждат в периода 15-16 юни. Бе изпратено и писмо за намерения относно партньорство и сътрудничество между град Ломжа и град Казанлък

На 26 юни 2019 година в град Казанлък в сградата на Община Казанлък в Зала 6 бе проведена среща с представители на град Ломжа, в която те още веднъж потвърждават намеренията си за бъдещо побратимяване.

Кашан е град в централен Иран, административен център на шахрестана Кашан в провинция Исфахан. Населението му е 304 487 души (2016 г.). Намира се в провинция Исфахан, между планината Каркас на запад и централната пустиня на изток и на 190 km южно от столицата Техеран.

На 07 февруари 2022 година в Община Казанлък бе получено Писмо

от посолството на Ислямска република Иран в България във връзка с предложение от Община Кашан, Иран и готовност за сключване на договор запобратимяване с Казанлък. Като мотиви са посочени, както следва: Потенциалът и културно-историческите и туристически прилики с град Казанлък, особено в областта на отглеждането на роза.

През 2022 година се чества 125 годишнина от установяването на официални дипломатически отношения между Ислямска Република Иран и Република България и сключването на споразумение в тази насока би бил символ на дълбоките приятелски взаимоотношения в двете страни.