Нови правила за свидетелствата за управление на МПС

Европейската комисия представи предложения за осъвременяване на правилата за свидетелствата за управление на МПС, в т.ч. за въвеждане на цифрово свидетелство за управление, важащо в целия Европейски съюз. С промените водачите ще бъдат по-добре подготвени за превозните средства с нулеви емисии и за управлението на моторни превозни средства в градски условия, заедно с велосипеди и други двуколесни превозни средства, както и с много пешеходци в близост. Чрез новите правила на младите водачи също така ще се даде възможност да трупат опит чрез управление на автомобил с придружител – от 17-годишна възраст младежите ще имат право да се учат да шофират и да получават свидетелство.

По силата на предложението за свидетелствата за управление се изменя действащото законодателство на ЕС, като то е вдъхновено от най-добрите практики, които вече се прилагат в редица държави членки.

Основна цел на новите правила е повишаването на безопасността на движението по пътищата с помощта на следните мерки:

Изпитателен срок от най-малко две години за начинаещите (новите) водачи след преминаването на изпита, както и правило за нулева толерантност към управлението в нетрезво състояние. Това е много важно, защото 2 от всеки 5 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с причинена смърт са с участието на водач на възраст под 30 г., макар че младите водачи са само 8 % от всички водачи на автомобили.

Осигуряване на възможност за младежите да полагат изпит и да започват да управляват автомобили и камиони с придружител от 17-годишна възраст, така че да трупат водачески опит.

Приспособяване на обучението и изпитването на кандидатите за водачи с цел по-добра подготовка на водачите за наличието на уязвими участници в движението. Така ще се спомогне за повишаване на безопасността на пешеходците, велосипедистите и ползвателите на електрически скутери/тротинетки и електрически велосипеди по време на прехода на ЕС към по-устойчива градска мобилност.

По-целенасочена оценка на здравната годност за управление, като се има предвид напредъкът в лечението на такива заболявания като диабета. Водачите ще бъдат също така насърчавани да обновяват водаческите си умения и знания, за да не изостават от технологичните промени.

За да се опрости признаването на свидетелствата за управление между държавите членки, Комисията предлага въвеждане на цифрово свидетелство за управление на МПС – първото в света. Така подмяната, подновяването или замяната на свидетелство за управление ще стане много по-лесна, тъй като всички процедури ще се извършват по интернет. Също така за гражданите на държави извън ЕС със сравними стандарти за безопасност на движението по пътищата ще бъде по-лесно да заменят свидетелството си срещу свидетелство от ЕС.

Обновените правила за изпитите ще бъдат съобразени с преминаването към превозни средства с нулеви емисии. Например по време на изпитите ще се оценяват знанията и уменията, свързани с усъвършенстваните системи за подпомагане на управлението и други автоматизирани технологии. Начинаещите водачи ще научават също така как стилът им на управление въздейства върху емисиите им – например времето на смяна на предавката. Накрая, ще бъде променена разрешената маса за МПС от категория В за съобразяване с превозните средства с алтернативно гориво, тъй като превозните средства с нулеви емисии, снабдени с батерии, понякога са по-тежки.

За да не се допуска безнаказаност за нарушителите на правилата за движение по пътищата, ще бъде въведена нова система, осигуряваща лишаване от право да се управлява МПС в целия ЕС, когато държава членка реши да наложи такова наказание за нарушение, извършено на нейна територия.

Търсенето на отговорност от нарушителите на пътя във всички държави членки е от основно значение за безопасността на движението по пътищата. По силата на действащите правила обаче, когато тежко нарушение води до лишаване от право да се управлява МПС, това лишаване не може да бъде принудително изпълнено в целия ЕС, ако нарушението не е извършено в държавата членка, която е издала свидетелството за управление.

Представяното предложение се отнася до тежките нарушения на правилата за движение по пътищата, например голямо превишение на максималната разрешена скорост, управление под въздействието на алкохол или наркотични вещества, причиняване на смърт или тежка телесна повреда вследствие на всякакво нарушение на правилата за движението по пътищата.