Районен съд – Стара Загора взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 18-годишния ученик, подпомогнал 57 афганистанци да преминат незаконно през страната

Районен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 18-годишния С. С. от гр.Кърджали. Същият е привлечен като обвиняем за това, че на 28.02.2023 г. на км 196 на Автомагистрала „Тракия“, в землището на гр.Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, марка „Ивеко“, противозаконно е подпомогнал 57 граждани на Афганистан  да преминат през страната ни.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Съдът прие, че е налице обоснованото предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинението, обуславящо се от неговите обясненията и от събраните по делото доказателства. Според Районен съд – Стара Загора е налице реална опасност С. С. да се укрие и да извърши друго престъпление. Настоящото деяние се отличава с изключително висока степен на обществена опасност – превозвани са 57 мъже по опасен за живота им начин.

 

Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора  в три дневен срок.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.