Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за 36-годишен мъж, извършил умишлено убийство

Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С. Н., на който е повдигнато обвинение за това, че на 13.09.2022 г. в землището на гр.Чирпан, област Стара Загора, умишлено е умъртвил 26-годишния Г. Ф. – престъпление по чл.115 от НК.

Окръжен съд – Стара Загора счете, че от материалите по досъдебното производство са налице доказателства, които обосновават предположението, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съдът прие, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Този извод произтича от обстоятелството, че от 13.09.2022 г. до 25.02.2023 г. престъплението не е било разкрито, а  С. Н. дефакто се е укривал. Съдът намери, че най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” съответства на високата обществена опасност на деянието и дееца.

Разследването е започнало след подаден сигнал за намерен в землището на гр.Чирпан труп на мъж, в напреднал стадий на разложение и без лични документи. При извършената аутопсия на трупа е констатирана причината за смъртта – множество прободни рани, нанесени с остър предмет. От назначената по делото ДНК експертиза е установена самоличността на убитото лице.

Определението на Окръжен съд – Стара Загора е обжалвано и предстои делото да се гледа от Пловдивския апелативен съд на 09.03.2023 г. от 10,00 часа.