“Музикаутор” започна обучения по авторските права в музиката

МУЗИКАУТОР ще обучава представители на общинска администрация Стара Загора в качеството им на организатори на събития и в същото време – на контролни органи по Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Целта е повишаване информираността относно законовата уредба, стойността на музикалния продукт и необходимостта от неговото справедливо възмездяване.

Обучителните сесии са част от проекта „Авторските права – основен инструмент за инвестиции в музиката“, реализиран от сдружението на автори и композитори с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022“.

В основата на проекта седи разбирането, че музиката повишава качеството на услугите и това е причината редица бизнеси да я интегрират в своите бизнес модели. В същото време музиката е продукт на културните и творчески индустрии, а системата на авторското право е основополагаща за поддържането на правния и икономически баланс както в самите тях, така и между тях и останалите индустрии, използващи творческо съдържание. Ето защо всеки бизнес, който печели от музиката, следва да споделя част от приходите си с авторите, отчитайки нейната добавена стойност.

Тези принципи са възприети от по-голямата част от света, както и от Република България, и са отразени в Закона . Те залягат и в дейността и мисията на МУЗИКАУТОР да бъде свързващо звено между ползвателите на музика и правоносителите и да защитава интересите на авторите, когато се използват техните музикални произведения, осигурявайки справедливо заплащане за труда им.

Експерти и административни специалисти от МУЗИКАУТОР ще бъдат лектори, като целта е подпомагане на процеса по лицензиране на ползването на музика. Постигнатото взаимодействие с общините ще гарантира обмена на специализирана информация, в това число моделите на лицензиране, тарифите, имплементирането на международни и европейски норми в българското законодателство, добрите практики, професионалните стандарти и насоки за защита на авторските права.