Забраната на автомобилите с вътрешно горене ще доведе до рязък спад в цените на електромобилите

Забраната на автомобилите с вътрешно горене ще доведе до рязък спад в цените на електромобилите. Това ще се случи заради икономията от мащаба и подобряване на технологиите на батериите и използване на достъпи суровини. Очакванията са вече към 2026 г. цените на електромобилите да се изравнят с тези на автомобилите с вътрешно горене.

От 2035 г. всички нови коли, които се продават на пазара, ще трябва да не емитират никакъв въглероден диоксид. Стремежът с тази мярка е до 2050 г. транспортният сектор да стане неутрален спрямо климата.

Ще можете да продължите да използвате своята сегашна кола. Правилата не налагат всички автомобили на пътя да бъдат с нулеви емисии на въглероден двуокис до 2035 г. и не засягат коли в движение.

Ако си купите кола сега, ще можете да я управлявате до края на нейния полезен живот. Но тъй като средностатистически една кола се използва около 15 години, трябва да се въведат ограничения от 2035 г., за да може към 2050 г. всички коли да не емитират въглероден диоксид.

Ще бъде ли възможно да се закупи или продаде кола, задвижвана с петрол или дизел, след 2035 г. и ще може ли да се набави гориво, за да се движи тя?

Да, всичко това ще бъде възможно. Общите разходи за притежание на такъв автомобил (разходи за гориво, поддръжка, закупуване и застраховка) могат обаче да се повишат.

В момента са популярни най-вече автомобилите с електрически батерии, тъй като общите разходи за притежание са по-ниски от тези за алтернативите. Например, производството на водород и синтетични горива е по-скъпо, тъй като изисква много електричество.

От друга страна, батериите са тежки и някои видове транспорт не могат да бъдат задвижвани лесно с батерии. Затова водородът и електрическите горива са добро решение за кораби, самолети и тежкотоварни камиони.

В момента обаче електрическите автомобили са по-скъпи за закупуване. Новите правила за емисиите от колите би следвало да насърчат производителите да инвестират в нови технологии, които да намалят цените.Друг проблем е липсата на развит пазар на използвани електрически автомобили.

Производителите в момента разработват автомобили, които да изминават повече от 600 км. Ефективността се подобрява, така че колите да не се налага да зареждат толкова често или да се зареждат с обикновен кабел у дома.