Рекорден по производство месец февруари отбеляза ВяЕЦ „Свети Никола”

Рекорден по производство месец февруари отбеляза ВяЕЦ „Свети Никола”. През миналия месец вятърният парк на AES България осигури за българските потребители 46 472 МВтч. зелена електроенергия. 

Това е най-високото производство на вятърния парк за месец февруари от пускането му в експлоатация през 2010 г. до днес. Генерираната от ВяЕЦ „Свети Никола” през миналия месец електроенергия е с 33% повече в сравнение с месец февруари 2022 г.

Вятърният парк „Свети Никола” е важна стъпка към целта на България да постигне по-чисто енергийно бъдеще и значително увеличава капацитета на страната в производството на възобновяема енергия. Той е най-големият вятърен парк в България. Има инсталирани 52 вятърни турбини с обща мощност 156 МВт. ВяЕЦ „Свети Никола” е разположен край Каварна и е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците. Тя е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици и е ключова за решението на Постоянния комитет на Бернската конвенция в края на 2022 г. да затвори случая „Калиакра”. С това решение от Страсбург признаха, че ветропарковете в региона са безопасни за биоразнообразието.