Търсенето на замеделски земи в област Стара Загора се е увеличило

Заради инфлацията търсенето на замеделски земи в област Стара Загора се е увеличило, защото земята е добра инвестиция, за която не се плаща данък. Плодорните земи в равнините също се радват на голям интерес. Рентите, обаче поскъпват на много места и това кара собствениците да не търсят купувачи засега.

През 2022 година цената на земеделската земя в Старозагорско се е повишила с 10-15 процента в сравнение с предходната година. Увеличението е различно в зависимост от населеното място, параметрите на земята и нейната категория. През 2021 година най-скъпа е била земеделската земя в община Павел баня- 1085 лева за дка, следвани от община Опан- 1027 лева/дка и Стара Загора- 979лева/дка. Най-ниска е цената в община Братя Даскалови-570 лева. Това сочи окончателната статистика на Националния статистически институт. Средната цена на декар в областта е 897 лева. За сравнение през изминалата година стойността на декар е достигнала 1500 лева.

През 2021 година стойността на земята, която е била давана под аренда е била най-висока в Раднево, като е достигнала 48 лева за декар, следвани от Стара Загора, Чирпан и Опан- 44 лева. Най-ниска е цената на земята под аренда в община Павел баня.