Равнопоставеност на жените и мъжете

Национален план ще насърчава  равнопоставеността на жените и мъжете за 2023-2024 година. Мерките в плана са структурирани в пет приоритетни области: равнопоставеност на жените и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа независимост, намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите, в участието при взимане на решения.

Сред приоритетните сфери са още борбата с насилието и защитата и подкрепата на жертвите, както и преодоляването на стереотипите по пол в различни области на обществения живот.
В документа са планирани мерки за по-добро съвместяване на професионалния и личен живот на родителите с малки деца и предоставяне на заетост на безработни чрез полагане на грижи за деца и насърчаване на работодателите да наемат на работа безработни лица. В плана също е включено развитие на уменията на безработни жени чрез професионално обучение за повишаване на участието им на пазара на труда. Включени са и дейности, насочени към намаляване на разликите по пол в доходите и насърчаване на равна степен на икономическа независимост, предоставяне на социални услуги на жертви на насилие. Според данни от декември 2022 г. за средните работни заплати у нас разликата между заплащането на мъже и жени е 15,5 процента в полза на мъжете. Дори и в образованието, което е силно феминизирано, разликата е малко под 9 процента и е пак в полза на мъжете. 2314 лева е заплатата не само в средното, но и във висшето образование, като разликата е от 200-220 лева между мъже и жени, но в полза на мъжете.