Животновъди искат етикет за 100% български продукти

Български животновъди отново повдигнаха темата за необходимостта от етикет за млечните продукти, които са произведени само с български суровини. Инициативата показва честно отношение към потребителя и би била един пазарен инструмент за подкрепа на качествената родна продукция. Тя обаче не може да се реализира без подкрепа от държавата.

Идеята не е нова, но според стопаните е начин за подкрепа на техните усилия да произвеждат чиста продукция в условията на пазарна икономика и във времена, когато на потребителя се предлага подвеждаща информация на етикета за произхода на храните.

„Недостигът на качествено прясно мляко в страната е голям и ще става все по-голям. Така е в цяла Европа, не само тук. Ето защо ние трябва да си подредим къщичката, да кажем с ръка на сърцето – това е нашата продукция, другото си е друго, но трябва да знаем откъде идват съставките, какви са, от кой район са. Има замърсени райони, откъдето се изкупува мляко и се продава“, коментират „Организацията на развъдчиците на породи овце в България“.

Според тях потребителят в магазина е заблуждаван, че купува български продукти, защото суровините в тях могат да са внос, дори когато на етикета пише, че са произведени по Български държавен стандарт (БДС). Той обаче разрешава употребата на чуждестранно мляко.