Операта “Фауст” на 16 и 17 март

На 16 и 17 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен спектакъла на операта „Фауст” от Шарл Гуно. С премиерата на операта с кукли „Фауст” се откри 52-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство през ноември миналата година. Специални гости на събитието бяха президентът на Република България Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, които изразиха своя възторг и не пестиха суперлативи, с които поздравиха творческия състав и изпълнителите. Старозагорската опера е сред малкото европейски театри, които имат в афиша си това изключително оперно заглавие. Спектакълът е съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора.

На 16 и 17 март зрителите ще имат възможността да се насладят на изкуството на блестящ солистичен състав. В първата вечер в тандем са Беса Лугичи, Юлиан Константинов и Ивайло Михайлов. Във втория спектакъл дебютират Ивайло Джуров в ролята на Мефистофел и Емилия Иванова – в ролята на Маргарита заедно с румънеца Адриан Думитру /в ролята на младия Фауст/.

Постановъчното решение, придържайки се към мощната традиция на класицизма и романтизма, допълва внушенията със съвременни елементи. В него се тълкуват такива вечни теми, като изкушението, суетата и личния избор. Спектакълът е пренесен в една голяма съдебна зала, където се издават присъди. Куклите, със своето изразително въздействие, са противоречив образ на красивото и грозното, което заобикаля човешкия свят. Посланието на спектакъла е, че в живота си всеки човек трябва сам да намества основни морални и житейски ценности, заради деформациите, които му поднася стихията на живота.

Атрактивната и пищна постановка е дело на вдъхновен творчески екип:  режисьорите Огнян Драганов и Цвети Пеняшки /кукли/, диригент Ивайло Кринчев, сценография и костюми Денис Иванов, сценография на кукли Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, хореография и пластика Ангелина Гаврилова.

Иновативният режисьор Огнян Драганов се готви за своя „Фауст“ от Гуно повече от 20 години. През последните четири концепцията му вече е осмислена и облечена в образи. В интерпретацията на операта той също търси отговор на въпроса до каква степен човек е божие създание и до каква степен той управлява всички процеси. За да отговори на тези въпроси Драганов обединява работата на два екипа – оперния и кукления.

Над 300 души са ангажирани в създаването на това много красиво, вълнуващо, емоционално, модерно и поучително естетско произведение – „Фауст“ – солисти, хор, балет и оркестър, Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора.